Wyjątkowa restauracja z włoskim jedzeniem
Pragniesz dobrze zjeść? Spośród licznych opcji, które daje kuchnia europejska powinno się zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to bogactwo aromatów, połączeń i spora porcja składników odżywczych.
Typowe włoskie potrawy
Typowemu Polakowi restauracja włoska, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoskie dania to też takie przysmaki jak słodkie desery czy oliwki.
Klasyczne potrawy włoskie
Makarony to podstawa kuchni włoskiej. Włosi przyrządzają makarony w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie trudno wyobrazić sobie produkty których nie da się dodać do tej potrawy. zamawiamy w restauracji Ryby, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy dziczyzna oraz rożnorodne warzywa, sprawiają, że makarony nie mogą się przejeść.
Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Prawdziwa włoska pizza to cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To też canelloni, gnocchi, piada oraz liczne desery – np. tiramisu czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie skosztować wina czy wspaniałych serów- ricotty, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film