Wino białe lub czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała również do naszego kraju. Coraz częściej na rodzimych stołach gości ten niesamowity trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do posiłków nie jest zbyt rozbudowana. Radzimy które wino pasuje do jakich posiłków.
Wino online)
Które wino serwować do przystawek?
Jeżeli zaczynamy od przystawek, najpoprawniej postawić na rozkoszne, białe wino, jakie powinno być prawidłowo schłodzone. Od tej zasady jest niemniej jednak wyjątek: jeśli przystawki przyprawione są octem winnym, powinno się zaserwować do nich wino czerwone.
Wino białe
Jakie wino pasuje do past?
Makarony najprzyzwoiciej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być niemniej jednak lekkie. Jeśli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najpoprawniej wino czerwone. W końcu takie danie wolno zestawić także z winem różowym.
wino bag in box
Z którym winem serwować dania rybne?
Stara reguła mówi, iż do ryb najlepiej pasuje wino białe. Warto jednakże pamiętać, że nie jest to sztywna zasada. Jeśli serwujemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednak jeden: musi to być wino lekkie.
Z jakim winem najlepiej komponuje się mięso?
W tym przypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wkracza wyłącznie wino czerwone. Cielęcina ma prawo być serwowana albo z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeżeli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.