Oryginalna włoska kuchnia, inaczej co ubóstwiają jeść Włosi

Kuchnia włoska jest jedną z w największym stopniu legendarnych na całym świecie. Dziś skosztować wolno jej nie tylko w słonecznej Italii – jak autentyczne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu mają włoskie specjały. Co uwielbiają jeść prawdziwi Włosi?

Co jest najbardziej specyficznym włoskim daniem?
Trudno wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza kojarzy się z Włochami. Kochają ją również sami Włosi.

Doskonała serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, który nie bez powodu ujmowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże wyśmienitego dania. Najbardziej znana pizza to bezsprzecznie Margherita. Składa się ona z:
•    pomidorów San Marzano;
•    sera mozzarella;
•    świeżej bazylii.
Idealna pizza powstaje ze specjalnej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.

Czy możliwa jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co ściśle mówiąc kochają jeść Włosi, nie można zapomnieć o pastach. Niektórzy pokuszą się nawet o twierdzenie, że to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest oczywiście spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z przeróżnego typu sosami. Istotne jest, by nie był on rozgotowany. Al dente, innymi słowy odrobię twardy – taki powinien być prawidłowo ugotowany makaron wedle Włocha. Inne legendarne włoskie makarony to:
•    canelloni;
•    lasagne;
•    
Różnią się one odmianą oraz sposobem podania.
Włoska kuchnia jest niezmiernie urozmaicona. Poświęcić można jej de facto długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują także słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu jednakże na to, po które danie sięgamy, jesteśmy w stanie być pewni, że zachwyci ono głębią smaku i aromatu.